ABC-plan voor gerechten

Hoe blijf ik goed voorbereid en toch flexibel in mijn keukenproces?

Bestel nooit teveel producten omdat je ‘denkt’ meer nodig te hebben. Houd je toch over? of is een kernonderdeel van het gerecht op, waardoor je met een overschot van andere producten zit? Gebruik de producten dan voor iets anders. Zorg dat je altijd een plan voor handen heb om de producten te gebruiken. Wij raden aan om het ABC-model te gebruiken, dat ziet er als volgt uit:

A → Origineel gebruik → Wat ga je met het product doen?

B → Back-up optie      → Wat kun je nog meer met het product doen, als plan A niet lukt?

C → Juiste opslag       → Op welke manier bewaar je de producten?

A. Het originele gebruik

Gebruik een productieschema om een planning te maken van het gerecht. De inkoop is dan specifiek en zorgt voor zo min mogelijk overschot. In ons artikel over productieschema’s geven we meer uitleg.

B. De back-up optie

Het is belangrijk om meerdere mogelijkheden te hebben om producten te gebruiken. Denk aan hergebruik of recyclen. Plan dit van te voren!

  • Hergebruik het gerecht voor de lunch of het diner, zoals een gebakken ei van het ontbijt dat een toevoeging is op de hamburger van de lunch. 
  • Recycle producten door een compleet nieuw gerecht te maken. De geitenkaas die vandaag op een sandwich ligt kan morgen een salade zijn. 

Door het plannen van hergebruik en recyclen zorg je dat je producten op optimaal benut worden. In ons artikel over hergebruik tips geven we meer inspiratie.

C. Juiste opslag

Houd rekening met het feit dat niet alle bestelde producten in één keer op gaan; er blijven altijd producten in de voorraad liggen. Zorg daarom voor een juiste opslag en houd een planning bij wanneer je deze producten moet gebruiken. Kies voor transparante bakken zodat het overzicht bewaard blijft. Lees ons artikel over het bewaren van producten voor tips om je voorraad beter te benutten. 

 


Wij leren graag van de praktijk en zijn daarom benieuwd naar jouw verhaal. Heb je meer tips of wil je iets kwijt over de inhoud van dit artikel? Deel jouw ervaring met ons door te mailen naar support@orbisk.com.