Beter bewaren, is besparen

Hoe kan ik mijn producten het beste bewaren om voedselafval te voorkomen?

Er gaat veel voedsel verloren vanwege derving. Onze nummer één tip is om kritisch naar het bewaarproces te kijken. Kijk bijvoorbeeld naar de manier waarop je producten verpakt of in welk milieu je ze bewaart. We zetten een aantal tips voor je op een rij:

Houd het bewaarmilieu in de gaten

Zorg voor voldoende ventilatie en de juiste koeltemperaturen. Op deze manier blijven je producten het langst houdbaar.

TIP: Als de vriezer of koeling overvol zit, maak deze dan iets kouder. 


Verpak producten en organiseer de voorraad

Het gehele team is verantwoordelijk voor de organisatie van de voorraad en het is lastig om dit altijd overzichtelijk te houden. Maar een overzichtelijke voorraad is juist essentieel. Daarnaast is het belangrijk om producten op de juiste manier te verpakken.

Denk aan de volgende dingen:

  • Bewaar rauw vlees of kip op het laagste niveau van de koelkast. Dat verkleint de kans dat het vocht kan druppelen op andere producten.
  • Bewaar geen producten in een geopend blik.
  • Bewaar geen producten met een hoog zuurgehalte in aluminiumfolie. Zoals tomaten, verschillende koolsoorten of fruit.

 

Praktische tips voor het bewaren van producten

Al jaar en dag zijn mensen creatief in het bewaren van eten. Hoe sta jij daar bij stil?  Zodra producten langer houdbaar zijn, bespaar je kosten. Ten eerste omdat je een batch langer kunt gebruiken. Ten tweede kun je in grotere hoeveelheden inkopen, en dat is goedkoper.

Je kunt de volgende opties gebruiken:

  • Fermenteren
  • Inleggen
  • Pekelen
  • Konfijten

TIP: Maak een ‘special’ menu-item aan. Zo geef je jezelf de vrijheid om iedere dag een gerecht te maken waarbij je producten kunt hergebruiken of opmaken.

TIP: Het maken van een broodpudding van overgebleven zoetigheid, is een geliefde oplossing bij onze klanten.


Wij leren graag van de praktijk en zijn daarom benieuwd naar jouw verhaal. Heb je meer tips of wil je iets kwijt over de inhoud van dit artikel? Deel jouw ervaring met ons door te mailen naar support@orbisk.com.