Buffet aanpassen

Hoe zorg jij ervoor dat je buffet zo efficiënt mogelijk wordt ingericht met zo min mogelijk verspilling? Wij delen graag een aantal tips.

Het buffet is één van de grootste bronnen van food waste binnen de horeca. Helaas is het niet altijd een optie om het buffet af te schaffen en bijvoorbeeld een à la carte-optie aan te bieden. Toch zijn er absoluut mogelijkheden om je buffet te optimaliseren. 


1. Kleinere schalen, vaker bijvullen

Kleinere schalen en vaker bijvullen is een kleine handeling extra en het kan zoveel helpen bij het minderen van food waste. De klantbeleving blijft hetzelfde en je zorgt er ook voor dat je producten langer gekoeld blijven.

2. Opstelling aanpassen

Het aanpassen van de opstelling kan jou food waste aanzienlijk verminderen. Je kunt dan inspelen op het aantal gasten. Ook scheppen gasten vaak meer op dan dat ze daadwerkelijk eten, door je buffet anders in te richten kun je dit voorkomen. Denk aan de volgende trucs:

  • Bij minder gasten kun je delen van het buffet sluiten, zo lijkt het andere deel meer gevuld en jij hebt minder waste!
  • Leg het bestek aan het begin van het buffet, zo kan de gast minder borden dragen.
  • Vermijd dienbladen. Ook zo voorkom je dat de gast teveel volle borden meeneemt.
  • Denk goed na over de route van je buffet, je kunt je gast door de juiste route sturen naar bepaalde producten.

3. Set-up in porties

buffet portiesVoedsel gaat ook verloren omdat gasten niet alles opeten wat ze hebben opgeschept. Dat kun jij natuurlijk niet meer gebruiken, overweeg eens het opstellen van porties. Dat kun je op de volgende manier toepassen:

  • Vooraf samengestelde porties op het buffet zetten, zodat jij de controle houdt over de hoeveelheid voedsel dat overblijft.
  • Kijk kritisch naar de grootte van de porties. Vaak wordt 400/500 gram aangehouden, maar 200 gram blijkt meer dan genoeg te zijn.

 

4. Plan hergebruik

Denk na over eventuele hergebruik van producten die overblijven van het buffet. Dit is een creatieve uitdaging, maar zeer efficiënt. Zo kun je broden nog voor de lunch of het diner gebruiken, even in de oven en je hebt heerlijke tosti’s. Lees ons artikel over het hergebruiken van producten voor meer inspiratie.

5. Vertel het verhaal

Neem je gasten mee in het verhaal waarom jullie voedselverspilling willen verminderen. Zo begrijpt de gast ook waarom jij bepaalde keuze hebt gemaakt in het opstellen van je buffet. je zou het volgende kunnen doen:

  • Nette bordjes bij het buffet plaatsen met de tekst ‘’We zien je graag voor een 2de ronde terug’’.
  • Onderzetters op tafel met weetjes over voedselverspilling, om de awareness te vergroten. 
  • Posters ophangen in de lift of vlakbij het restaurant.

 


Wij leren graag van de praktijk en zijn daarom benieuwd naar jouw verhaal. Heb je meer tips of wil je iets kwijt over de inhoud van dit artikel? Deel jouw ervaring met ons door te mailen naar support@orbisk.com.

Hubspot banners_new branding