Seizoensgebonden koken? Ja!

Tips, tricks en voordelen van seizoensgebonden koken

Door je voedselverspilling te verminderen maak je een positief impact op het milieu. Bijna alle groenten zijn het hele jaar verkrijgbaar, maar of dat ook de beste optie is… Hoe sta jij daar bij stil? Wij delen 4 voordelen van seizoensgebonden koken. Om je te inspireren hebben we ook een aantal tips voor gerechten.

4 voordelen seizoensgebonden koken

  1. Positief milieu impact! Versproducten hoeven niet de hele wereld over te vliegen om bij jou in het restaurant te liggen.
  2. Besparing van je kosten. Je betaalt minder kosten voor het transport.
  3. Gevarieerd aanbod. Door versproducten van het seizoen te gebruiken, biedt je buffet of menu-kaart altijd nieuwe mogelijkheden.
  4. Steun de lokale economie. Groenten en fruit die in het ‘seizoen’ zijn, komen uit eigen land en daarmee steun je onze boeren en lokale ondernemers.

Gerechten voor in lente of zomer

  • Een gegrilde fruit of groenten salade. Grill de groenten die over zijn en maak er een salade van, deze salade hoeft nooit hetzelfde te zijn. 
  • Heb je teveel pasta of rijst? Maak daar ook een koude salade van. 
  • Gebruik beschadigde of overrijpe appels voor appelmoes.
  • De overgebleven aardappelen kunnen een (koude)aardappelsalade vormen voor  lunch of het diner.  
  • Varieer in snacks door het aanbieden van wraps. Vul de wraps met overgebleven kip of vis en roomkaas met kruiden en groenten.

Gerechten voor in de herfst of winter

  • Quiche. In de herfst en de winter kun je de overgebleven groenten juist gebruiken om een quiche te maken. 
  • Maak groenten chips van pastinaak, wortelen of boerenkool. Zo kun je tijdens lunch of het diner een extra snack aanbieden. De knapperige groenten zijn ook leuk en lekker als garnering over de soep. 
  • Maak groentencakes van bijvoorbeeld overgebleven pompoen, wortel of courgette. Meng dit met warme kruiden als kaneel en kruidnagel voor een winters gevoel.

Seizoensgebonden koken artikel


Wij leren graag van de praktijk en zijn daarom benieuwd naar jouw verhaal. Heb je meer tips of wil je iets kwijt over de inhoud van dit artikel? Deel jouw ervaring met ons door te mailen naar support@orbisk.com.