De monitor goed gebruiken

We geven je 7 tips met voorbeelden van do's & don't met de Orbi!

Het juiste gebruik van de monitor resulteert in correcte data. Hier zijn 7 aandachtspunten met voorbeelden:

1. Maak altijd een foto

De beeldherkenningstechnologie herkent het voedsel dat je weggooit door een foto. Als er geen foto wordt gemaakt, hebben we dus ook geen informatie over de gewichtstoename in de kliko. In het dashboard zie je dit terug als niet gefotografeerd gewicht. Zit jouw percentage geregistreerd gewicht boven de 85%? Goed bezig! Zit het daaronder, neem dan contact met ons op voor advies.

Niet gefotografeerd gewicht ontstaat wanneer de medewerker geen foto maakt, maar de weegschaal wel een gewichtstoename meet.

2. Leun niet op de kliko/ weegschaal

De weegschaal meet het gewicht van de monitor net voor en net na het maken van de foto. Op het moment dat je op de monitor staat of leunt, klopt de berekening niet meer. Dit betekent dat het gewicht van het voedsel dat je weggooit niet klopt. Zo zie jij niet goed hoeveel kilogram van elk ingrediënt is weggegooid.

3. Zorg dat de monitor ‘vrij’ staat

Om accuraat gewicht te meten kan de monitor niet leunen op iets dat ernaast of tegenaan staat. Leunt de kliko wel ergens op, dan komt de gewichtsregistratie lichter uit. Zo ben jij in de veronderstelling dat je weinig voedselafval heb, maar in werkelijkheid heb je veel meer waste.

4. Presenteer voedsel overzichtelijk

De beeldherkennings-technologie (AI) herkent alles dat het menselijk oog ook herkent. Presenteer voedsel dus niet op één ‘hoop’ als het verschillende soorten ingrediënten zijn. Het voedsel op de bodem is niet zichtbaar en zo weet je niet precies welk voedsel echt wordt weggegooid.

5. Presenteer het voedsel op de juiste hoogte

Je hoeft het eten niet richting de camera te presenteren. Presenteer het voedsel gewoon ter hoogte van de led-strip aan de voorkant van de kliko.

6. Wacht tot de foto gemaakt is

Wees niet te snel met weggooien, anders maakt de monitor een foto van de achterkant van het bord of bak. Dan is het niet zichtbaar welk voedsel is weggegooid en meet de monitor wel een gewichtstoename.

7. Maak alleen een foto als je direct iets weggooit

De monitor registreert de foto en het gewicht in 5 seconden. Dit tijdsframe is voldoende om voedsel te fotograferen en weg te gooien in de kliko, zonder dat het jou te veel tijd kost. Zorg dat er niet te veel tijd zit tussen het fotograferen en het weggooien. Moet je bijvoorbeeld nog iets uit een verpakking halen, doe dat dan eerst en maak daarna de foto. Zo voorkom je foute registraties.

Wij leren graag van de praktijk en zijn daarom benieuwd naar jouw verhaal. Heb je meer tips of wil je iets kwijt over de inhoud van dit artikel? Deel jouw ervaring met ons door te mailen naar support@orbisk.com.